Vesi 500 g
Hiiva 50g
Suola 12 g
Voi 20 g
Sokeri 25 g
Kaurahiutale 100 g
Vehnäjauho 700 g
Aloita taikinan valmistus turvottamalla kaurahiutaleet 2,5 dl:aan vettä (ei sisälly ohjeen määrään). Anna turvota 10 minuuttia.
Punnitse vesi ja hiiva astiaan, sekoita ja lisää sekaan sokeri. Punnitse myös loput aineet, mutta ota *voi ja suola erikseen, lisää taikinaan myös kaurahiutaleet heti alkuvaiheessa. Vaivaa taikinaa, jotta siihen syntyy sitkoa ja se ei enää tartu kulhon reunoille. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa voi ja suola.
Siirrä taikina jauhotetulle työpöydälle ja anna **levätä muovilla peitettynä 15 minuuttia.
Painele taikinamöykky tasaiseksi levyksi ja leikkaa terävällä veitsellä neliön mallisia paloja siitä. Aseta ne paperoidulle pellille ja laita uuniin (+35-40 astetta) kohoamaan. Tässä ei mene kauaa aikaa, noin 15-20 minuuttia. Kun sämpylät ovat kohonneet, ota ne uunista ja laita uuni lämpeämään 225-asteeseen. Kastele sämpylöiden pinta vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista noin 10-15 minuuttia.
* Voi ja suola kannattaa lisänä loppuvaiheessa vasta, sillä ne hidastavat leivälle tärkeää sitkon (taikinan venyvyys) syntymistä
** Anna taikinan levätä, jotta vaivauksessa syntynyt jännitys katoaa. Tärkeää myös peittää muovilla, jottei taikinan pinta kuivu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätäthän viestin merkiksi vierailustasi :)